دلایل افتادگی سینه بعد از شیردهی –
«خیلی زود و با انجام ورزش توانستم وزن طبیعی خود را به دست آوردم و حتی بعد از اتمام شیردهی حجم پستان هایم هم تا حد زیادی کاهش پیدا کرد. در حال حاضر مشکل من انباشت چربی و بزرگی سایز بدن نیست بلکه بد شکلی سینه هاست. سینه هایم کاملا افتاده شده اند و به شکل دو تکه پوست آویزان روی قفسه سینه ام نمایان هستند. کرم های گران قیمتی را برای برطرف کردن افتادگی آنها خریدم ولی هیچ یک مفید نبود.» آیا باید جراحی کنم یا واقعا چنین مشکلی را می توان با کرم حل کرد؟
نظر متخصصان را در این باره بخوانید.
درمان این مشکل، ورزش نیست
دکتر احمد باقدی مقدم، متخصص طب ورزشی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
بافت پستان خانم ها حاوی چربی، غدد شیری و بافت همبند است و عضله ای مشخص ندارد. از آنجایی که ورزش برای تقویت عضلات، انجام می شود، می توان نتیجه گرفت انجام آن برای جلوگیری از افتادگی پستان کارساز نیست. خانم هایی که دچار بزرگی و افتادگی پستان هستند، به تدریج مشکلات عضلانی و اسکلتی پیدا می کنند و متعاقب آن قوز پشت، دردهای شانه و دردهای پراکنده به وجود می آید. از بین رفتن چربی، منوط به کاهش وزن است و ورزش و رژیم غذایی مناسب تا حد زیادی می تواند شرایط را بهتر کند.
از عواملی که باعث کش آمدن پوست پستان می شوند، وزن خود پستان و نیروی جاذبه فشار آورنده به آن است. همچنین هر قدمی که خانم شیرده یا غیر شیرده و دارای پستان های بزرگ برمی دارد، وزن اضافه روی پستان اعمال می کند. البته با پوشیدن سینه بندهای سفت می توان فشار به پوست پستان را کمتر کرد.
نگاه فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی، دکتر حمید ملکان راد، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش
احتمال عود مشکل بعد از جراحی وجود دارد
غدد شیری قوام سفتی دارند و با ترشح زیاد هورمون ها در دوران بارداری، حجمشان بیشتر و بافت پستان نیز به همان نسبت سفت تر می شود. با اتمام دوره شیردهی، عامل محرک یعنی مکیدن به وسیله کودک که باعث پایداری حجم غددپستان و تداوم شیردهی است، حذف می شود و این غدد به وضعیت قبلی بر می گردند اما کاهش حجم ایجاد شده، با چربی جایگزین می شود که اصلا قوام غدد شیری را ندارد و بسیار نرم است که باعث افتادگی پستان می شود. افتادگی پستان را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد؛ وقتی پستان بزرگ است و بافت اضافی دارد و وقتی بافت اضافی نیست و پوست اضافه وجود دارد. برای درمان پستانی که پوست اضافه دارد، فقط پوست را کاهش می دهیم. در بعضی خانم ها بافت پستان آنقدر تحلیل می رود که با کاهش طول آن باز هم نمی توان حجم کافی از بافت سینه را به دست آورد و به استفاده از پروتز نیاز است. خانم ها بعد از جراحی لیفت سینه می توانند باردار شوند ولی در صورتی می توانند شیردهی داشته باشند که پوست به اندازه کافی بالا کشیده شده باشد و بافت پستان هم زیاد نباشد در غیر این صورت احتمال برگشت به وضعیت قبل از جراحی وجود دارد.
نگاه فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی، دکتر سیدمهدی موسوی زاده، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
داروهای موضعی، این مشکل را برطرف نمی کنند
کرم ها فقط قدرت انقباضی دارند و حداکثر کاری که انجام می دهند، جمع کردن پوست آن هم به شکل خفیف است پس برای این بیمار و بسیاری از بیماران دیگر توصیه نمی شود. جراحی ترمیم افتادگی پستان، لیفت نام دارد. ابتدا جراح برای تشخیص درجه افتادگی، خطی فرضی از ناحیه چین پستان رسم می کند. اگر نوک پستان از این خط پایین تر باشد، افتادگی پستان قطعی است. افتادگی های غیر واقعی، را که در آنها نوک پستان بالای خط فرضی قرار دارد، با گذاشتن پروتز می توان اصلاح کرد ولی در مواردی که افتادگی واقعی است، باید نوک پستان، سر جای اصلی اش قرار گیرد و به لیفت یا بالا کشیدن پستان نیاز است. عمل جراحی لیفت، جراحی ساده ای است ولی مانند هر جراحی دیگری ممکن است با عوارضی مانند کاهش حس نوک پستان، ایجاد جوشگاه، بد شکلی پستان، عفونت محل عمل و تجمع خون همراه باشد. بیماران فردای روز عمل می توانند زندگی روزمره را از سرگیرند و کارهای شخصی شان را انجام دهند ولی تا چند روز بعد از جراحی باید تحت نظر باشند. برای بیماران ساپورت تجویز می شود؛ سینه بندی طبی که پوشیدن آنها ۴تا ۶ هفته بعد از عمل الزامی است.