خلقت انسان بدین صورت است که سالهای اول ازدواج به فکر لذت و خوشگذرانی و کمتر به فکر داشتن فرزند است. با گذشت زمان از میزان لذت و خوشی کاسته شده ، جای آن را آرزوی داشتن فرزند و بزرگ کردن آن و لذت پدر یا مادر بودن میگیرد.
بدون فرزند زندگی کردن باعث ایجاد مشکلات روحی ، عاطفی و اجتماعی میگردد. زن و شوهر حساس و زودرنج میشوند و با کوچکترین مشکل خودخوری میکنند یا پرخاشگر میشوند. ارتباط زوج بدون فرزند با فامیلهای دارای فرزند از حالت عادی خارج میشود و عدهای از اطرافیان از روی دلسوزی و عدهای دیگر به دلیل کنجکاوی بیجا در مورد ناباروری آنها پرسش یا راهنمایی درمانی میکنند که در هر دو صورت باعث به هم خوردن تعادل روحی زوجین میشود.
برخی از آشنایان نادان موقع بروز اختلاف با زوج بدون فرزند ، برای سرکوب آنها مسئله نداشتن فرزند را با الفاظ بد (مثل اجاق کور بودن و ….) به رخ آنها میکشند و موجب آزردگی خاطر آنها میشوند. امید به آینده در اینگونه زوجها کمرنگ میشود ، در عدهای طلاق روحی یا عاطفی ایجاد میشود و در عدهی کمتری طلاق رسمی رخ میدهد. اینگونه زوجها در سنین بالا مثل بقیه مردم حامی مناسب ( فرزند ) ندارند و این مسئله نیز آنها را زجر میدهد.در اینجا راجع به اهدا کردن اسپرم توضیحاتی میدهیم .
کار برد تلقیح اسپرم اهدائی در موارد زیر است :
1- زمانی که با هیچیک از روشهای درمانی موفق به دریافت اسپرم از مرد نشویم.
2- موقعی که موفق به دریافت اسپرم می شویم ولی اسپرمها مرده و نا کارآمد هستند.
3- در مواردی که شوهر اسپرم زنده دارد ولی بعلت ابتلا به یک بیماری ارثی صعب العلاج می خواهند از بروز بیماری در فرزندشان پیشگیری شود.
4- مو قعی که مرد ناقل یک ناهنجاری کروموزومی می باشد.
لازم است زوج نابارور علت ناباروری خود را بدانند و اطمینان حاصل کنند که بدون دریافت اسپرم اهدائی صاحب فرزند سالم نمی شوند و اینکار پس از بررسیهای کامل پزشکی مشخص می گردد.
شرایط اهدا کنندگان اسپرم :
1- سن اهدا کننده گان کمتر از30 سال و مجرد یا متاهل میتوانند باشند .
2- قدرت باروری اهدا کننده ی اسپرم باید خوب یا عالی باشد ( ضعیف یا متوسط نباشد ) که با انجام آزمایش اسپرم مشخص میگردد.
3- فاقد هر گونه بیماری ارثی ( مثل تالاسمی ) یا واگیردار ( مثل ایدز – هپاتیت و … ) باشد که با آزمایش خون معلوم می شود.
4- آگاهانه رضایت به اهداء اسپرم داشته باشد که در جلسه مشاوره ارزیابی می شود .
5- دارای تناسب اندام و ضریب هوشی بالاتر از میانگین جامعه باشد .
6- از نظر روحی – روانی و اجتماعی کاملا طبیعی باشد .
7- در فامیل او بیماری ژنتیک نظیر منگولیسم و … وجود نداشته باشد .
همچنین از نظر مذهبی – فرهنگی و اجتماعی متناسب با گیرنده گان انتخاب می شوند . خصوصیات ارثی قابل انتقال اهدا کننده نیز (مثل رنگ چشم و مو- اندازه قد) با زوج گیرنده تطابق داده می شود . به اهدا کننده ی اسپرم هیچگونه اطلاعی در مورد زوج گیرنده ی اسپرم داده نمیشود . تنها نکته ای که اهدا کننده می داند اینست که می داند نطفه اش برای زوجی عقیم و ناشناس مورد استفاده قرار می گیرد .
روش انجام کار :
به گیرندهی اسپرم داروی تحریک تخمک گذاری+ ویتامین داده می شود تا تخمک گذاری بهتری صورت گیرد . به کمک سونوگرافی و / یا انجام تست تخمک گذاری در ایام نزدیک به تخمک گذاری ( روز 11تا 13 سیکل ماهانه ) زمان تخمک گذاری تعیین می شود . رضایت نامه از زوج گیرنده ی اسپرم ( مبنی بر دریافت اسپرم اهدائی ) گرفته می شود . با توجه به مشخصات ظاهری آنها اهدا کننده ی مناسب در نظر گرفته می شود . روز تخمک گذاری تلقیح اسپرم در مطب و بدون بیهوشی انجام می شود و پس از نیمساعت استراحت به منزل می رود .
مسائل شرعی:
خوشبختانه تعدادی از مراجع محترم تقلید ( آیت الله خامنه ای – آیت الله یزدی- آیت الله مظاهری- آیت الله موسوی اردبیلی- آیت الله موسوی بجنوردی – آیت الله روحانی – آیت الله طباطبائی قمی ) فتوا داده اند که ” تلقیح اسپرم فرد غریبه به داخل رحم زن به منظور بارداری اشکال شرعی ندارد،ولی در مورد ارث و محرمیت احتیاط باید مراعات شود ” . تعدادی از فقهای محترم نیز تلقیح اسپرم اهدائی را جایز ندانسته اند(آیت الله خمینی – آیت الله سیستانی – آیت الله بروجردی- آیت الله مکارم شیرازی – آیت الله شیرازی – آیت الله نوری همدانی ) . فرزند متولد شده چناچه دختر باشد چون ربیبه ی پدر فاقد اسپرم است به او محرم میباشد، ودر مورد ارث جهت رعایت احتیاط مرد میتواند قسمتی یا تمامی مال خود را در زمان حیاط به این فرزند صلح کند.
مسائل ژنتیکی :
با دریافت اسپرم اهدائی پنجاه درصد خصوصیات ارثی نوزاد به مادر و 50% دیگر به شخص اهداء کننده میرود و بخاطر اینکه سعی می شود اهداء کننده شبیه شوهر انتخاب شود فرزند با والدین شباهت پیدا می کند و تعلق خاطر بیشتری نسبت به فرزند در خانواده ایجاد می شود . در صورتیکه اگر از جنین اهدائی استفاده شود با وجود اینکه حنین در رحم گیرنده رشد میکند ، تمام خصوصیات ارثی بچه به صاحبان اسپرم+تخمک می رود .هزینه گرفتن اسپرم اهدائی نیز بسیار کمتر از جنین اهدائی است.
منبع : izadidr.ir دکتر عنایت اله ایزدی
« وجود کودک در خانواده باعث همبستگی بیشتر و آرامش زوجین می شود »
من میخام اسپرم اهدا کنم میشه بگین تو مشهد به کجا مراجعه کنم